За чистије и зеленије школе Војводине 2010/2011.


J 0131 J 0130 J 0129 J 0128 J 0127 J 0126 J 0125 J 0124 J 0123 J 0122 J 0121 J 0120 J 0119 J 0118 J 0117

За чистије и зеленије школе Војводине

Наша школа се ове школске 2010/2011. године укључила у пројекат ЗА ЧИСТИЈЕ И ЗЕЛЕНИЈЕ ШКОЛЕ ВОЈВОДИНЕ Покрајинског секретаријата за образовање и Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине и одрживи развој. Координатори пројекта су проф. биологије Весна Рагаји-Цап и проф. српског језика и грађанског васпитања Адријана Јоксимовић. Пројекат је  покренут са ученицима представницима Ученичког парламента, ученицима који похађају часове грађанског васпитања (од 5. до 8. разреда), ученицим члановима еколошке секције и ученицима који су показали интересовање за учешћем у  реализацији пројекта.

Планиране активности у оквиру пројекта            ЗА ЧИСТИЈЕ И ЗЕЛЕНИЈЕ ШКОЛЕ ВОЈВОДИНЕ

Планиране активности у оквиру пројекта 

           У оквиру пројекта осмислили смо да:

1.  Обогатимо школско двориште зеленилом;

2. Обогатимо ходник школе зеленилом;

3. Реновирамо степениште на ученичком улазу у зграду школе, да га обојимо ведрим бојама и да простор оплеменимо жардињерама са цвећем.

Ток реализације пројекта 

      Прва активност – информисање колектива и ученика

 

Пре почетка рада на пројекту моја колегиница Весна Рагаји-Цап и ја Адријана Јоксимовић, координаторке пројекта, након што смо размотриле могуће правце нашег деловања, информисале смо о пројекту Наставничко веће школе, Ученички парламент, ученике који похађају часове грађанског васпитања и ученике чланове биолошке секције. Наше идеје биле су прихваћене, посебно од стране ученика. Велику подршку за остварење наших идеја добиле смо од директорке школе Ксеније Међеши. Неповерење у могућност реализације осмишљеног изазивала је углавном финансијска подлога која на почетку није постојала. Убрзо смо се суочили са чињеницом да ћемо морати да пронађемо спонзоре пројекта како бисмо могли да почнемо са радом.

      Друга активност- тражење спонзора

 

Будући да смо на самом почетку, према сопственим склоностима, извршиле условну расподелу активности, један од мојих послова као координатора био је да успоставим сарадњу са неким фирмама, тј. да пронађем спонзоре.

Са ученицима 5-2,3 и са ученицима 6-2,3 који похађају часове грађанског васпитања, у даљем тексту ГВ-а, након доста разговора и размишљања, заказали смо посету код наших потенцијалних спонзора и након детаљног упознавања истих о планираним активностима, тј. о циљу наше посете, наишли смо на позитиван одговор.

1. Од фирме Лонгистик 2009 (вл. Драган Рашета,  Трг Моше Пијаде 1, 21460 Врбас, тел. 021/700-545) добили смо цигле, песак и шљунак;

2. Од Дакић Драганa добили смо цемент и креч;

Захваљујући овој двојици спонзора, обезбедили смо материјал за бетонирање степеништа на ученичком улазу у школу.

3. Од Самосталног производног предузећа      Пан-декор      (Куцура, М. Тита 62, предузетник Миленко Пантовић, тел. 063/538-321, 021/727-812)                                    добили смо дрвену грађу за израду четири жардињере.

4. Саднице туја и ружа добили смо у пројекту ЗАСАДИ ДРВО кроз сарадњу са Јадранком Марчок, директорком Еколиста (Аспресс ДОО, Косовска 10а, 21470 Бачки Петровац); Такође, саднице дрвета добили смо и од МЗ Куцура.

5. Боје и прибор за фарбање жардињера и степеништа финансирала нам је Општина Врбас на молбу за сарадњу директорке школе.

6. За превоз свих добијених садница у оквиру пројекта побринуло се ЈП Врбас, такође, посредством директорке школе.

Трећа активност- Сађење 10 садница које су поклон Градског зеленила из Новог Сада

Ову акцију  извели су ученици виших разреда уз надзор и помоћ координаторки пројекта. Јаком вољом и сопственим алатима које су донели у школу ученици су веома успешно успели да засаде својих првих 10 садница.

       Четврта активност- пројекат у пројекту

Радећи на пројекту ЗА ЧИСТИЈЕ И ЗЕЛЕНИЈЕ ШКОЛЕ ВОЈВОДИНЕ и тражећи неког ко би нам могао поклонити цветнице, прихватиле смо пројекат унутар пројекта. Након што смо прихватиле пројекат ЗАСАДИ ДРВО, добиле смо саднице туја и ружа које су нашле место у школском дворишту.

Директорка школе Ксенија Међеши успела је и овог пута да организује превоз садница из Новог Сада захваљујући сусретљивошћу ЈП Врбас-а.

Такође, МЗ Куцура наменила нам је одређени број садница у оквиру њихове акције озелењавања села. Од велике помоћи нам је било Јавно предузеће Стандард из Врбаса које нам је припремило места за садњу, како би нашим ученицима и нама олакшали посао.

Пета активност-реновирање степеништа

Реновирање, тј. малтерисање степеништа извео је школски мајстор  Јанко Радвањи. Како се и на фотографијама види, степениште је било оронуло, па је пре осликавања било неопходно да се на њему изведу одређени грађевински радови. Време реализације је било у априлу и мају.

Шеста активност- осликавање степеништа 

Осликавање степеништа је реализовала проф. ликовне културе Маријана Петричевић са ученицима  7-1 разреда након што је малтерисање било завршено. О томе шта ће бити нацртано на степеницама одлучили су ученици са својом наставницом. Боје и сав додатни прибор финансирала нам је Општина Врбас, на молбу директорке школе.  Неколико дана је било потребно да ученици унесу ведрину у некадашње сиво и оронуло степениште.

Седма активност-израда жардињера

Док су се у дворишту школе изводили горенаведени радови, проф.  техничког васпитања Владимир Бесермињи је са одређеним  ученици обрађивао дрвени материјал добијен од спонзора и правио жардињере које ће нам улепшавати ходник. Након неколико дана и недеља рада, засијале су жуте жардињере.

Осма активност- цвеће

Није било довољно имати жардињере. Било је потребно удахнути им живот. Купиле смо саднице које су унеле ведрину у једноличне ходнике и празне жардињере. Средства за куповину цвећа, саксија… омогућили су ученици и професори захваљујући хуманитарној продајној изложби која се већ две године одржава у нашој школи. Ученички парламент је сматрао да је ово добра прилика у коју треба уложити прикупљени новац.

 Оствареност циљева пројекта

Задате циљеве смо успели да реализујемо заједничким снагама и узајамном подршком. Рад на пројекту ЗА ЧИСТИЈЕ И ЗЕЛЕНИЈЕ ШКОЛЕ ВОЈВОДИНЕ био је једно драгоцено и јединствено искуство и за ученике и за професоре. Реализација је текла по плану, били смо добро организовани и уживали смо радећи на нашој школи.

У Куцури, 23.5.2011.

Координаторке пројекта

Весна Рагаји Цап и Адријана Јоксимовић

Директор школе

Ксенија Међеши

 J 0100J 0101 J 0102 J 0103 J 0104 J 0105 J 0106 J 0107 J 0108 J 0109 J 0110 J 0111 J 0112 J 0113 J 0114 J 0115 J 0116

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s